Om hur bristen på fungerande BI orsakade finanskrisen

Sitter hemma efter kväll helt och hållet ägnad åt tv-spel tillsammans med min vän Henrik. Vi spelade Uncharted och UFC (jag förlorade 3 av 4 matcher, jag är helt klart den sämre av oss även om jag aldrig skulle erkänna det, förutom nu då…) och bestämmer oss under tiden för att ta en jägarexamen till våren och skjuta vår första älg om ganska exakt ett år.

När han gått läser jag The Economist, världens mest hippaste tidning verkar det som nu för tiden, alla läser den, och det är en artikel om finanskrisen och om vilken skuld cheferna för alla dessa kraschade företag egentligen sitter på. Artikeln menar att dom ansvariga hövdingarna på företag som Citigroup, JPMorgan, Lehman Brothers och så vidare omöjligen kunde ha förhindrat krisen på grund av en gemensam faktor: Dom hade ingen koll! Cheferna på företag i den här storleken vet helt enkelt inte vad som händer inom de företag dom är satta att leda, dom har ingen koll på siffrorna, dom förstår inte vad som händer till vänster om du ändrar något till höger, jättelika företag som det här är helt enkelt omöjliga att överblicka och det är därför mer eller mindre omöjligt att styra företagen åt ett eller annat håll, det som sker det sker, det finns inga ’silver bullets’, där det ena företaget lyckas kan det andra lika gärna misslyckas, även om det på håll ser ut som att dom applicerar samma sorts lösningar eller affärsmodeller.

Personligen så kan jag säga såhär: Jag jobbar på ett företag som omsätter drygt 80 miljoner (inga hemligheter, det är publika siffror) och känner väl nu, efter drygt två år, att jag har ganska bra koll på läget. Jag vet var våra pengar kommer ifrån och jag vet vad dom sedan används till. Det tog ett tag innan jag hade den kollen men då min roll inte alltid kräver den känns det ändå okej. Ta då ett företag som Bank of America som omsätter 2,3 biljoner dollar. Det är ju såna fantasisummor att det är helt omöjligt att föreställa sig hur mycket pengar det är. Hur i hela världen ska någon kunna ha koll vad som händer med alla dom pengarna?

Och det är här någonstans som IT borde komma in som en räddare i nöden. Någon måste ju någon gång kunna bygga tillräckligt avancerade och komplexa business intelligence-system som faktiskt, på riktigt, ger dig en total koll på siffrorna. Oavsett storlek! Ett system som varnar i tid, som föreslår relevanta åtgärder, som ser till att hålla skutan på rätt köl, som kan ge beslutsstöd genom att simulera olika scenarios och så vidare, med mera, etc.

The Economist avslutar med att ge följande ganska uppgivna råd:

If the new bank bosses want to be in charge, they must shrink and simplify their firms. That way, next time round, they really can be blamed for everything.

Och visst, det är väl ett alternativ, men ett annat mer attraktivt och spännande alternativ borde vara att faktiskt lämna över ansvaret till ett fungerande beslutsstödssystem. Tyvärr finns ingen färdig teknologi eller plattform i hela världen som kan lösa det här på egen hand, däremot borde en samling briljanta IT-stjärnor tillsammans med proffs från ekonomivärlden kunna lösa det gemensamt, det har ju faktiskt tidningen Wired varit inne på för ett tag sen (kom jag ihåg precis just nu när jag sitter och skriver detta…) när dom ställt krav på fullständig transparens vad gäller finansiell data (…och nu har jag hittar en länk också).

Slutsats: Jag och Wired gillar IT mer än The Economist.

Det här inlägget postades i Bla bla bla och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/1/7/2/olaskoog.se/httpd.www/blog/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399