Historien om Tayari Plaza (om historieberättande i Halo 3:OSDT)

När jag står här i min roll som ”The Rookie” i Halo 3:ODST och tittar ut över Tayari Plaza har jag precis förstått att det här är inte vilket torg som helst, det är här som Buck, efter en otroligt mödosam, svettig och intensiv eldstrid mot ojämna odds, sliter upp den upphittade landningsfarkosten med förhoppningen att den ska innehålla hans kvinnliga kapten. En kapten som han hyser starka känslor för, och inte bara professionella sådana.

Farkosten är förstås tom och Buck blir istället överraskad av fiende som riktar sina vapen mot honom. Övertygad om att han nu ska få möta sin skapare blir han plötsligt räddad av sin prickskyttskompis. Med tunga hjärtan fortsätter dom sedan sin färd genom staden ”New Mombasa”.

Och plötsligt så är det långt senare och jag står ensam i ett fönster och tittar ner mot torget som bara för sidådär 30 minuter sedan var vilket torg som helst.

Men torget betyder något för mig nu, när jag återigen blickar ut över det är det inte längre bara en steril 3D-modell eller en vanlig FPS-karta. Eftersom Bungie tagit till berättarknepet att låta mig aktivt spela igenom hela Buck-historien, som en sorts flashback, har torget blivit så mycket mer, det är  en plats där jag alldeles precis nyss i rollen som Buck upplevde något väldigt dramatiskt och intensivt och där mina sinnen var på helspänn!

Det är ett berättarknep som såhär efter spelets första flashback känns grymt effektivt. Att gå från det där adrenalinfyllda ögonblicket med dess dramatiska avslut till att stirra ut på samma torg fast nu en tom och ödslig variant gav mig en känsla av verklighet som jag faktiskt aldrig varit med om tidigare i ett tv-spel.

Bungie gav Tayari Plaza liv och det är faktiskt en bedrift.

Det här inlägget postades i Bla bla bla och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/1/7/2/olaskoog.se/httpd.www/blog/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399